Klockan var runt tre på natten till den första oktober 2013. Ett vittne hörde en kraftig smäll och sedan brann folkets hus i Östansjö för fullt. Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde begränsa elden så att den inte spred sig till skolan. Men själva Folkets hus gick inte att rädda och en naturlig samlingspunkt i Östansjö brann ner till grunden.

– Efter branden, när jag mötte folk i Östansjö, var det en stor sorg och många var tveksamma till om det skulle gå att återskapa, berättar Sören Johansson, ordförande i föreningen Östansjö folkets hus.

Men föreningen har i samråd med andra föreningar i Östansjö varit fast beslutna om att lyckas och precis ett år efter branden var allt klart för det första spadtaget.

– Det känns ju bra att vi äntligen kommer igång. För oss kändes det naturligt att bygga upp det igen. Det här är ju ett samhällshus i Östansjö väldigt viktigt med skolmatsal och samlingslokaler och verksamhet för ungdomar.

Augusti 2015 invigdes Nya folkets hus.

När Folkets hus-föreningens ordförande Sören Johansson som första talare äntrade scenen under invigningen av Folkets hus i Östansjö hade knappt alla besökare tagit sig in i den kombinerade skolmatsal och samlingslokal som numera går under namnet Dovrasalen.

– Vi har ställt fram ungefär 120 stolar, men jag tror att det säkert är dubbelt så många besökare, sade Ulf Ström, en av styrelsemedlemmarna i Folkets husföreningen.

Många var förstås nyfikna på Östansjös nya mötesplats och några ville dela med sig av sina tankar från talarstolen. Den nya byggnadens arkitekt Håkan Bjurström, som bor i Östansjö, var en av dem.

– Att bygga upp ett nytt Folkets hus efter att det gamla brunnit ner kändes som ett omöjligt projekt. Men det gick. Kanske finns det fler omöjliga saker att göra här i Östansjö, sade Håkan Bjurström.

Kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) erkände att även han var en av dem som tvivlade på projektet.

– Men i Östansjö blir man starkare tillsammans och bara några dagar efter branden hölls det första mötet om att bygga ett nytt, sade Andreas Svahn.

Utöver tal bjöds det förstås på underhållning i denna nybyggda lokal som inte minst ska rymma kulturverksamhet.

– Alla de som uppträder här i dag är förmågor som kommer härifrån Östansjö, sade Siv Palmgren, en av ledamöterna i FH-föreningens styrelse.

En av dem var förstås dansaren Tobias Karlsson, som kommit till sin hemort för att tillsammans med Andrea Schirmer framföra ett nummer ur sin show ”En dans på rosor”.

– Det var en självklarhet för mig att komma hit. Jag tycker att det nya huset har blivit så himla fint och det blir jättemycket nostalgi att komma hit. Det var ju här jag började dansa när jag var åtta år, säger han.

För Benjamin Lundqvist, kyrkoherde i Viby församling, kom beskedet i oktober 2013 om att Folkets hus brunnit som en större chock än de flesta.

– Vi hade haft ett möte kvällen innan och jag ringde direkt på morgonen för att höra med föreståndaren Göran Palmgren om vi glömt något, men så var det inte, han hade varit där efteråt. Däremot vill jag lämna tillbaka den här termosen som jag fick med mig den gången, sade Benjamin Lundqvist, som även bidrog med två kilo rättvisemärkt kaffe till presentbordet.